Årets sista boktips: Stenen från himlen

God Jul och Gott Nytt År önskar Barnboksbildens vänner med ett sista boktips för i år. ”Stenen från himlen” av Jon Klassen är ett litet drama i fem akter: stenen, fallet, framtiden, solnedgången och ingen plats. I ett öde landskap möter vi en sköldpadda med hatt, en ödla med hatt och en orm med en basker. Till att börja med står sköldpaddan på sin favoritplats. När ödlan dyker upp lockar han dit honom men ödlan trivs inte riktigt där utan försöker locka över sköldpaddan till sin plats. Dit kommer också ormen som stannar hos ödlan. Det läsaren, men inte djuren, ser är att en stor sten ligger precis bakom sköldpaddan som ett hot. Stenen har enligt titeln kommit från himlen som något okänt på besök i djurens värld. Senare klättrar sköldpaddan och ödlan upp på stenen, de blundar och tänker sig in i framtiden. De blundar, men vi ser landskapets förvandling. Det blir växtlighet, solnedgång och en främmande gestalt i form av ett öga på två ben tittar fram vid ett träd. Nere på marken igen njuter de av solnedgången intill den stora stenen. Hur många kan de sitta vid stenen? Kan de vara tre eller finns det bara plats för två? och vad händer med stenen? Det finns en ton i dialogen som påminner om ”I väntan på Godot”, så även scenen med de tre på en öde (ödesmättad) plats. Samtalet kan tyckas gå på tomgång men har ändå ett djup och en mening. Vackra illustrationer i minimalistisk stil flyttar sig från färgton till färgton i det magiska landskapet. Läs och förundras! Boken är utgiven på Lilla Piratförlaget 2021.

Kan vara en bild av 1 person, himmel och text