Grattis Pija Lindenbaum – mottagare av Sixten Heymans pris 2022 

Pija Lindenbaum får stort litteraturpris vid Göteborgs universitet

Författaren och illustratören Pija Lindenbaum är mottagare av Sixten Heymans pris 2022 med en ovanligt stor prissumma på 910 000 kronor. Hon tar emot priset vid en ceremoni den 26 april och deltar också i ett samtal kring sitt författarskap på Göteborgs universitet den 27 april.  

Pija Lindenbaum har skapat en lång rad välkända och älskade bilderböcker med egensinniga barnkaraktärer som Gittan, Kenta, Lill-Zlatan, Åke och Else-Marie. Böckerna behandlar ofta svåra frågor, men med mycket humor och igenkänning. De har bland annat översatts till engelska, tyska och japanska.

Det var efter att en jury vid Humanistiska fakulteten tagit fram förslag till pristagare som Universitetsstyrelsen fattade beslutet att Pija Lindenbaum skulle bli mottagare till Sixten Heymans pris 2022.

Motiveringen till priset lyder: För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen. I verk som Else-Marie och småpapporna (1990), Kenta och barbisarna (2007), Vitvivan och Gullsippan (2021) och böckerna om Gittan (2000, 2001, 2003, 2011) framträder en värld där verklighet sömlöst möter fantasi och där leken fungerar frigörande i en stressad och svårtolkad samtid. Med oförutsägbar humor och en starkt utvecklad känsla för bilden som kommunikationsbärare fångar Lindenbaum barnets kreativa försök att handskas med livets alla små och stora katastrofer.

Sixten Heymans pris bygger på en donation från 1930-talet till det som då var Göteborgs högskola. Göteborgs universitet förvaltar donationen och delar ut avkastningen vart tredje år. Prissumman beror på hur bra de fonder gått som donationen är investerad i och är olika varje gång, oftast runt 300 000 kronor. Under de senaste åren har avkastningen blivit extremt god och Pija Lindenbaum får därför ta emot 910 000 kronor vid en ceremoni där bland annat Sixten Heymans familj kommer att delta.

Prisceremonin äger rum den 26 april klockan 16.00 på Humanisten, Göteborgs universitet och i samband med den berättar Pija Lindenbaum om sitt författarskap inför publik, deltar gör allmänheten, skolungdomar samt särskilt inbjudna gäster. Dagen efter, den 27 april klockan 10.15–11.30, deltar hon i ett samtal med sin förläggare Erik Titusson inför universitetets studenter och personal, även det i Humanistiska fakultetens lokaler, Renströmsgatan 6, Göteborgs universitet. Allmänheten är välkommen även den 27 april, i mån av plats.

1 kommentar

  1. […] poker online […]

Kommentarer är stängda.