Tips: Författardagen, barn- och ungdomslitteratur, 25 november

Årets Författardag för barn- och ungdomslitteratur äger rum fredagen den 25 november på Stadsbiblioteket i Göteborg

Välkomna till en innehållsrik och omväxlande förmiddag. Vi presenterar en lång rad aktuella och spännande författare och illustratörer från Västsverige som skapar litteratur för de allra yngsta, för slukarna, tonåringarna och de nästan vuxna. Vi vill på det här sättet inte bara presentera författarna utan också fördjupa samtalet om litteratur för barn och
unga.

Datum: fredag 25 november
Tid: 9.30-12.15
Plats: Göteborgs stadsbibliotek Lokal: Hörsalen
Anmälan: Gå till anmälan
Anmälan senast: fredag 11 november
Övrigt: Författardagen för vuxenlitteratur äger rum 18 november på samma plats.

Författardagen riktar sig främst till bibliotekarier, lärare och andra som vill boka författare. Allmänheten är välkommen i mån av plats, men kan inte föranmäla sig.

Författardagen är ett samarbete mellan Författarcentrum Väst och Biblioteken i Göteborg.

Dagens moderatorer: Hanna Jedvik och Kerstin Lundberg Hahn

Program

9:30 Inledning & presentation

9:40 Den övergivna ön – att söka efter sin familjs historia
Astrid Åhlén har studerat grafisk design och arbetar som illustratör, grafisk designer och bildlärare. Den övergivna ön är hennes debutbok – ett stämningsfullt bildäventyr om att söka ledtrådar till den väv som binder ihop en familj.

9:55 Framtidsbilder – dystopi, science fiction och rafflande äventyr

Stina Nilsson vann Bonnier Carlsens barnbokstävling med ”Det svarta regnet” år 2020. Sedan kom ”Den svarta staden” och nu i år den uppmärksammade seriens avslutande del: ”Det svarta havet”.

Oskar Källner är science fiction-fantasten som skapat en helt egen värld i serien som är ett växande epos: Imperiets arvingar. Fem delar hittills, och fler ska det bli. Böckerna är rikt illustrerade av Karl Johnsson.

Camilla Linde brinner även hon för rymdäventyr, och för att de ska vara tillgängliga för alla. Hennes serie ”Den längsta resan” är lättläst, men inte bara lättsam. Rymdskeppets namn – Greta T – signalerar en allvarlig baktanke. Hur skildrar vi framtiden och varför? Hur resonerar författarna?

10:25 Paus

10:40 Det värsta har redan hänt – möta sorgen eller fly den
Marta Söderberg debuterade 2009 och har skrivit i olika genrer, både realism och fantastik. ”Det värsta har redan hänt” är hennes femte roman för unga. Den har kallats nätt, poetisk och komplex. Ett samtal om skrivande och om att skildra sorg och skuld.

10:55 Alla våra vagnar – barnets blick berikar
Sara Gimbergsson & Frida Naemi Persson har tillsammans skapat ”Alla våra vagnar”, en kartongbok för de yngsta. Genom att följa barnets blick får vi alla en ny syn på det vardagsnära. Och oj, vad många vagnar det finns! Ett samtal om bildberättande, barnperspektiv och att skapa tillsammans.

11:20 Paus

11:35 Pojken som följer sin skugga
Kadir Meral kom till Sverige som 14-åring, från en kurdisk by i Turkiet. Han är gymnasilelärare, komiker och föreläsare. År 2019 debuterade han med ”Pojken som följer sin skugga” – en skildring av mellanförskap och kulturkrockar. Och om att möta kärleken. Boken nominerades till Storytel Awards 2020.

11:50 Sportarenan – en plats att finna sig själv?
Vio Szabo debuterade 2021 med ”Att se stjärnor” – en roman för unga om relationer, klass och identitet. Och rollerderby förstås! Hen arbetar till vardags som kommunikatör i Göteborg.

Marie Oskarsson är författaren som skrivit över 30 barn- och ungdomsböcker. ”Bit ihop” och ”Lägg av” är ett samarbete med Ida Björnstad. Om ishockey, kompisskap och om att duga för slukaråldern.

12:15 Slutord

Pressbilder: Astrid Åhlén (foto: Emelie Asplund), Stina Nilsson (foto: Zuhal Kocan), Oskar Källner (foto: Magnus Liam Karlsson), Camilla Linde (foto: Emelie Asplund), Marta Söderberg (foto: Lilla Piratförlaget), Sara Gimbergsson (foto: privat), Frida Naemi Persson (foto: Lilla Piratförlaget), Kadir Meral (foto: Nick Bernberg), Vio Szabo (foto: Marcus-Johansson), Marie Oskarsson (foto: Emelie Asplund), Ida Björnstad (foto: Magnus Ragnvid), Kerstin Lundberg Hahn, (foto: Göran Segeholm), Hanna Jedvik (foto: Lisa Thanner)